Átszervezés

E blog egyik fő célja az igazság keresése és megfogalmazása, attól függetlenül, hogy az kellemes-e vagy sem. A rengeteg hanyatlásról szóló fogalmazás készítése közben nem tudtam nem észrevenni egy másik hanyatlást: a saját lelkesedésemét. Az írásokat legfőképpen saját magam számára kezdtem el, és mostanában kétségtelenül egyre inkább erőlködnöm kellett, hogy tudjam követi a beállított tempót.

A dolog vége várhatóan az lesz, hogy befejezem a blog vezetését, és sokkal inkább a konkrét tettek felé próbálok fordulni. Előbb azonban a jelenlegi témát becsületesen ki akarom fejteni. Ennek érdekében a posztok mostantól kéthetente jelennek majd meg, remélhetőleg így a korábbiaknak megfelelő tartalommal tudom majd őket megtölteni.

10 megjegyzés:

Etyere Petyere írta...

A lelkesedés elvesztésének az oka a tudatalatti jelzése annak hogy annak ellenére hogy az író nagyon jól látta az ipari civilizáció hanyatlását és annak tüneteit megrekedt azon a ponton hogy a probléma orvoslását valamiféle hátramenteben vagy visszakozásban a múlt felé kereste . Ez nem lehetséges sőt időközben túljutottunk egy olyan ponton amely az elkerülhetetlen és teljes kihaláshoz vezet rövid időn belül az emberi faj számára .(Aki még nem vette volna észre azzal szeretném közölni hogy a CO2 felhalmozódása a légkörben 23 db olyan visszafordíthatatlan láncreakciót indított be a légkör és a klímaháztartás teljes káoszba való taszítása következményeként amelyet az emberi faj nem fog túlélni ) A blog folyatatása értelemszerűen csak ezen a vonalon folytatható ami az emberi létezés megszűnésének szellemi lelki spirituális aspectusaival foglalkozik . Viszont ennek a háttulütője az hogy az érdeklődési kör maroknyira szűkülne ......ja valami ilyesmi

Sleisz Ádám írta...

A magam részéről vitatom, hogy ez lenne a dolog alapja. :) Minden sorát vállalom a leírtaknak, és lényegileg nem is változott a véleményem.

Az persze elképzelhető, hogy túl sok konkrét múlthoz hasonló részletet várok, de ennek az az oka, hogy a múlt valóban mintát szolgáltat az ilyen jelenségekhez. A történelemből lehet és kell tanulni, de a világvége harsogása visszautasít minden igazi cselekvést. Ugyanúgy mint a problémák szőnyeg alá söprése.

Az emberi létezés vége ettől még bizonyos, nem is rossz téma, erről is lehetne írni. Minden faj kihal egyszer. Ezzel együtt szerintem nem valószínű, hogy ezt az eseményt az ipari civilizáció okozza majd.

Etyere Petyere írta...

Ja ezen a ponton a katasztrófa lehetősége elképesztően sokoldalú és hatalmas ezek közül a kézzelfoghatóak . Klíma , energia Élelemiszertermelés , víz , nukleáris balesetek háborúk , és hasonló problémák amelyek egyenként a kipusztuláshoz vezetnek teljesen biztosítottak mondhatni matematikai bizonyosság csak idó kérdése . Emellett aztán a kozmikus dolgok , Egy EMP , Gamma robbanás , aszteroida becsapódás , is lehetségesek de valószínűtlenebbek . Az emberi faj arroganciájának egy jellemzője hogy a fennmaradását mint egy örök és kizárólagos tényként próbálja propagálni És ennek érdekében a vele együtt élő és létező összes biológiai rendszert ennek érdekében feláldozza vagy feláldozná minden más életformát figyelmen kívül hagyva . Minden faj vagy evoluciós rendszer egy ponton a megszűnés pillanatához érkezik . Ez a pont az emberi faj esetében most elérkezett erre a pontra. Úgy ahogy az egyénnek konfrontálni a kell önnmagát az elmúlásával most az egész faj van ugyan ez elé a szituáció elé állítva . Természetesen az említett arrogancia és a túlélés ösztöne arra kényszeríti a fajt hogy mindent megpróbál ennek az elkerülésére a legjobb amit el tud érni ennek a kitolása vagy ideiglenes halasztása az alrendszerek feláldozásával . Ez azonban nem más mint egy kétségbeesett próbálkozás amelyet az önnmegtévesztés vezényel . Érthető ugyanis az halálos diagnősit megkapó páciens első reakciója a tagadás . és azok az emberek akik a felismerés kezdeti stádiumábna vannak ezzel vannak most konfrontálva a nagy tömegek még csak azt gondolják hogy vannak problémák de majd meglesznek oldva és levannak a kis valóságsó meg miegymás bódulatában aztán vannak a keménymag emberek mint én akik enneka dolognak már teljesen a tudatában vannak és ilyen fórumokon ezt nagyon finoman kezdik hinteni az esetleges kandidátusoknak akik ezt szintén felismerhetik ha merik mert ez egy igazi extrémsport valójában a nyaktörő trükkre nemcsak felkell készülni de el is kell köteleznie magát az embernek mielőtt beleugrik abba ami még nem volt ugyebár ...ja csak azért szólok hogy van ez a dolog

Sleisz Ádám írta...

A katasztrófa lehetősége mindig ott van, de ez nem jelenti azt, hogy az elkerülhetetlen is. Amiről én írtam igen sokat - a fájdalmas, lépésenként egyre idegenebb hanyatlás - sok tekintetben rosszabb a világ végénél. Nehezebb vele megbarátkozni, annyi biztos.

Jó néven veszem, hogy próbálsz megtéríteni, de nem fog menni. Válaszként annyit javasolnék, hogy minden alkalommal, mikor egy Armageddon-elmélet elbukik, írd fel egy papírra. Két-három évente összejönne egy tucat, még ha nem is koncentráltan keresi az ember. Ennek oka van, mégpedig az, hogy sokan inkább meghalnának, minthogy úgy éljenek, ahogy az most, vagy a közeljövőben megadatik. Csakhogy a megváltó ítéletnap egyre késik, mert valójában nem ez a forgatókönyv a legvalószínűbb.

Etyere Petyere írta...

Matematikai Bizonyosság ! Az evolúció pedig legyen az genetikai vagy genetikán kívüli azaz epigenetic avagy társadalmi gazdasági sohasem megy vissza vagy látogatja meg a lejárt rendszereket hanem egyszerüen egy végső stádiumébna egyszerűen felszámolja azokat. ezért mindazok a hypotézisek amelyek a "visszaút a kiút" módszerét akarják eleve kudarcra vannak ítélve . Az első technológia a bunkúsbot felhasználásával egy visszafordíthatatlan folyamat vette keztetét az elme egy a bioszférának idegen entitás és a biológiai vagy a háromdimenziós téridő folyamatosságban való létezése állandó konfliktusban van vele amióta az első primitíve szerszámhasználat elkezdődött az összes további technológia pl mezőgazdaság vagy ipar mára high technológia az említett folyamat hiányosságait és fenntarthatatlanságát próbálja újabb és újabb módszerekkel leküzdeni a mai napra viszont teljesen a sarokba lett kényszerítve avagy a sörösdobozt nem lehet tovább rugdosni nincs hová 7,2 milliárd ember kimerülő energia nyersanyag termőtalaj víz é.í.t. betette a kaput és a dolog innen már csak ide mehet tovább azaz KAPUTT hogy pontosabbnak és precizebben hangzon ezért kell éljek egy német kifejezéssel

Sleisz Ádám írta...

Sokkal kevesebbek vagyunk mi annál, minthogy az élő természettől idegen dolognak gondoljuk magunkat. Innentől kezdve az érvelés minden pontját vitatom, szóval aligha győzzük meg egymást.

Etyere Petyere írta...

óh akkor csak egy dolgot kérek légy szíves magyarázz meg . Az a sztori hogy 14,8 milliárd évvel ezelőtt az ősrobbanás beleugrasztotta a létezésbe a valóságot . Hogy mi volt előtte arról soha nem beszélnek . Valójában a tudomány egy dolgot kér "engedjenek meg kérem nekünk egy ingyenes Csodát és onnan kiindulva már mindent megmagyarázunk a logika meg a fizika segítségével . Csak egy ingyenes csodát kérünk " Nos ha a tudománynak van leheősége a csoda kikérésére hadd kérjem már ki én is azt a csodát ez alkalommal és szögezzem le hogy a láthatók a láthatatlanokban kell eredjenek .(amúgy mellékesen minden magasabb szellemi kutúrtermék vallások művészetek ezt próbálják propagálni az egy szerű elmék számára) a semmiből a valami tézis alapján (ugyebár valami ilyesmi a legegyszerűbb megfogalmazása a tézisnek ) Ha pedig ez így van akkor a létezés eredete egy természeten kívüli dolog azaz a természeten kívülisége az alapfelállás és ami most van az a művi ebben az esetben azt állítani hogy a létezésünk eredetileg a környezetben alapszik egy vesztes propozíció.

Sleisz Ádám írta...

Attól, hogy feltételezzük a természetfölötti létezését, mi magunk még nem válunk azzá. Illetve semmivel sem inkább, mint bármi más az általa létrejött, "teremtett" világból.

Egyébként az előbb még a szerszámhasználatot jellemezted idegenként, most meg már az eredet is az... Nem áll össze a kép.

Etyere Petyere írta...

A szerszámhasználat nem más mint egy nyom avagy lenyomata egy "idegen " avagy alien ha úgy tetszik -erő-nek amiről beszélek ami felsőbbrendű meghatározó ahogy pl a homokdűnék formája a tengerparton vagy a a sivatagban a szél a láthatatlan mégis formáló erő lenyomatai . Úgyanúgy senki nem magyarázta még meg hogy hogyan szorul a markod ökölbe a gondolat folyamán és senki nem igazán csodálkozik rajta pedig ami történik az az elme az anyag feletti hatalmának megtestesülése . Ami az elsőrangú vagy rendű primary A folyamat ami most van az ehhez az erőhöz vagy ha úgy tetszik prima materia-hoz való visszatérés az anyag kristályszerkezetéből való kiszbadulás által tahát egy valamiféle közbenső fázis amin most átmegyünk amit inkább az egy hátra kettő előre lépés első fokozatának kell betudjak . A probléma az hogy ezt mindenki túl komolyan veszi ezért aztán vannak a nagy túlélésért folytatott küzdelmek ez az egész történelmi krízis a környezet a túlélés nevében való lerombolása a háborúk a pogromok auschwitz atombomba militarimus meg miegymás az anyagba a fölhöz való ragadtság groteszk negnyilvámulásai de nem kell ilyen nagyban gondolkozni az istenhit vallások monogamikus párkapcsolódások nukleáris családberenzkedés ugyanennek a jelenségnek a részei ezért is a mostani zaklatottság és azok a téves elképzelések hogy ez így kell menjen tovább csak kicsit vissza kell venni a dolgot ...nevetséges földhözragadt hypotézis és mellette káros és kártékony is . Csak gondolkozzunk el még rajta ha mégis minden jól menne és vissza lenne csinálva a gyüjtögető halászó vadászó fenntartható életmód szintjére a dolog és kb 1 milliárd év múlva amikor a nap kezdi bekebelezni a földet fuccs az egész kis bugyuta vállakozásnak és mire volt jó hogy 10 millió generáció meztelenül rohangáljon és ugyanazt csinálja ne röhögtessük már ki magunkat.

Sleisz Ádám írta...

Őszintén szólva egy szóval sem írtam sehol, hogy a kőkori életmódhoz való visszatérést sürgetném. De nem is ez a lényeg. Elmondtad, amit szerettél volna, meg én is. Maradjunk ennyiben.