A végső tőke

A jelenleg uralkodó nézetek szerint az emberiség gazdaságát a minél nagyobb profitra való törekvés, a növekedés hajtja. A célunk elvileg az, hogy minél gazdagabbak legyünk, mert úgy gondoljuk, hogy ezáltal a felmerülő problémáinkat meg tudjuk majd oldani, "ki tudjuk fizetni". Szinte már népi szólásmondás szintjére emelkedett a megfigyelés, hogy ha pénz van, akkor minden van. Ezzel a tétellel a múlt heti bejegyzésem szemlátomást durva ellentétben áll. Az akkor leírt hármas szerkezeti felbontás (elsődleges, másodlagos és harmadlagos gazdaság) óhatatlanul maga után vonja, hogy az elképzelt folyamatosan terjeszkedő bőségnek és gazdagságnak áthatolhatatlan korlátai vannak. Ezek az akadályok nem a pénzügyi rendszerben, és nem is a jelenlegi gazdasági modelljeinkben keresendők, sőt, valójában pontosan ezek azok a területek, ahol ilyesmiről soha nem fogunk hallani. Ezek nem a megoldás eszközei, hanem a probléma szerves részei. A gazdaság egész meghatározását kell ugyanis átformálni, ez pedig természetesen azt is jelenti, hogy mind-mind újra végig kell venni, amit eddig gondoltunk róla.

Sokféleképp meg lehet ezt fogalmazni, de mindig ugyanoda lyukadnánk ki: összekeverjük a tőkét a jövedelemmel. Pont az a tudományág, amely ezt a különbséget ezerszer is körüljárja, a legfontosabb esetben becsukja a szemét. Hiszen mit látunk? Hogy a legnagyobb nyereség, a legnagyobb profit elérésének érdekében visszafordíthatatlan folyamatokat indítunk, olyan erőforrásokat élünk fel, amelyek a mi időléptékünkben gyakorlatilag nem újulnak meg. Ez leírva nekünk egy egyszerű mondat, ugyanolyan kijelentés mint hogy a Nap felkel, vagy a fű zöld. Az unokáinknak és az ő unokáiknak viszont talán már káromlás lesz, ők fogják ugyanis megfizetni a károk nagyobb részét... Olyan szennyeződéseket bocsátunk ki, amelyeknek a károsító élettartama hosszabb lesz, mint az egész ismert emberi történelem. Kell hozzá levezetés, hogy valami nem stimmel ezzel? Feléljük a tőkénket, a vagyonunkat, mert elfelejtettük, hogy a környezeti folyamatok nem kimeríthetetlenek, elfelejtettük, hogy ami véges, annak tényleg vége lesz egyszer. Ha jövedelemről lenne szó, tehát időszakonként megjelenő termést takarítanánk be, akkor jogos lehetne a törekvés a minél nagyobb hozamra, a valós gazdaságban viszont szinte minden termelési folyamat mögött a természet munkája is zajlik, ezzel pedig szinte soha nem számolunk.

Az őszinte emberi hitet nagyon nehéz megtörni. Az adott személy jellemétől is függ, de általában a kétségeket és meglepetéseket csalódásként és kínlódásként éljük meg. Megdöbbenünk, depresszióba, pánikba zuhanunk, ráadásul ezt pontosan tudjuk magunkról előre is. Nem csoda, hogy a társadalmi változások hosszú időt igényelnek. Mindez mégsem szolgálhat mentségül, hogy adott esetben ne tegyük meg az első apró lépéseket, azokra ugyanis nem a kényelem, hanem saját magunk és a következő nemzedékek boldogulása kényszerít bennünket. Márpedig a fékezhetetlen haladás hívei éppen arról próbálnak meggyőzni mindenkit, hogy semmilyen lényegi változtatásra nincs szükség, mert maga a fejlődés arra hivatott, hogy kimentse az ipari civilizációt minden kínos helyzetből. Münchhausen báró története rémlik fel, aki saját hajánál fogva húzta ki magát a mocsárból. Szépen hangzik, de mégis csak az hiszi el, aki nagyon akarja.

Mégis hogyan kell ezt akkor elképzelnünk? Úgy, mintha nyertünk volna a lottón. Körülbelül háromszáz éve rádöbbentünk, hogy nagy mennyiségű vagyon van a talpunk alatt, amelyet azonban tévedésből már a kezdetektől jövedelemként értékeltünk. A lottónyertesek jelentős része eldorbézolja a pénzt, ostobaságokra, soha vissza nem térülő dolgokra költi. Amiért nem dolgoztunk meg, azt sokkal nehezebben tudjuk értékelni, ez talán általánosan elmondható. Azt hisszük, hogy az nekünk jár. Mint a gyerekek. Amikor pedig kimerül, kevesen tudják felemelni a fejüket és azt mondani: ebül szerzett jószág ebül vész el... Hol tart ezen a pályán a jelenlegi ipari társadalom? Most kezd fény derülni az eltékozolt javak mennyiségére, és az elkerülhetetlen következményekre. Értelmes reakció az ilyen megfigyelésekre, ha még gyorsabban, még mohóbban habzsoljuk a maradékot? Csak amennyire a rohamosan apadó vagyonunkat segít megőrizni a még vadabb költekezés. A logikai lánc végén pedig ott vannak azok, akik mindezt megértik, de egyszerűen visszautasítják a tényeket. "Ilyen nincs, ez nem így működik," - mondják - "majd keresünk és találunk új erőforrásokat." Pontosan mintha a lottónyertesek egy új nyereményben bízva fittyet hánynának a holnapra. Néhány éve hallottam egy ilyen újdonsült milliomosról, aki a könnyen jött pénz fogyását úgy próbálta ellensúlyozni, hogy zsákszámra vásárolta a lottószelvényeket. Remélem, nem csodálkozik senki, hogy nem működött a módszer...

Ennek a hozzáállásnak természetesen van egy ellenpontja, amely a tőkét és a jövedelmet megkísérli helyesen szétválasztani. Erről volt szó legutóbb, mikor elsődleges és másodlagos gazdaságról írtam. Elsődleges erőforrásnak minősülnek a környezetünkben zajló, tudatos viselkedésünktől független folyamatok, míg másodlagos hatást jelent a jótékony hatásaik kiaknázására indított összes próbálkozás. Az első a tőke, a második a jövedelem. A határvonal viszonylag tisztán kirajzolódik, ha igazán becsületesen tekintünk az egészre. Tőkét jelent minden, aminek a kialakulásához és gyógyulásához nem férünk hozzá, és bármi - megismétlem: bármi - amit csak teszünk, az csak a jövedelem learatása lehet. A miénk csak és kizárólag az elsődleges folyamatok többlete lehet, a felesleg, mert így az egész rendszer fenn tud maradni, és jövőre és azután és azután újra meg újra arathatunk.

Teljesen mindegy, hogy az egész mennyi időt vesz igénybe. Teljesen mindegy, hogy a korlátok megjelenése 10, 20 vagy 30 év múlva zajlik le. Maga az életmódunk, a hozzáállásunk garantálja, hogy ne tudjunk kitörni ebből a körből. Épp ezért bármilyen fenntarthatósághoz ezeken kell alapjaikban változtatni. Milyen erőforrásokról beszélek itt? Lehetne sorolni reggeltől estig a természet által közvetlen ellenszolgáltatás nélkül létrehozott értékeket, de talán némi csoportosítás segít megragadni, és megjegyezni a lényeget. Itt ismét Ernst F. Schumacher leírását követem, a kapcsolódó műveit - különösen A kicsi szép című tanulmánykötetet - csak javasolni tudom.

Elsőként kell megemlíteni a legnyilvánvalóbbat, az ásványi nyersanyagokat, különös tekintettel a tüzelőanyagokra. Amikor egy lapát szenet vagy egy hordó olajat elégetünk soha vissza nem térő lehetőségeket váltunk készpénzre. Több millió év és egészen különleges geológiai körülmények állították elő a bányászott lelőhelyeket, ezekhez hasonlót akkor sem hozhatunk létre, ha a fejünk tetejére állunk. És hiába bármilyen trükk, hiába nézünk hunyorogva a statisztikákra és csapjuk be magunkat, a jelenlegi hozzáállással ennek mind vége lesz. Ha esetleg tévedek, és lesz még néhány felhőtlen évtizedünk ilyen szempontból, az a következményeken semmit sem változtat, csak még inkább arra ösztönöz, hogy az átállást igyekezzünk időben megkezdeni. Ez nem egy világvége-előrejelzés, itt nem az időpont a fontos. Még csak nem is a szimbolika vagy a költői igazságszolgáltatás. Itt az a fontos, amiért a hétköznapokban is dolgozunk és harcolunk. Aki el akarja távolítani a kérdést önmagától, annak előbb jusson ez az eszébe.

A második csoport szintén nem lehet meglepetés, hiszen erről is ejtettem néhány szót az imént. Rengeteg szinte észrevétlen természeti folyamat játszik a kezünkre, amelyek az utóbbi időben igencsak érzékennyé és instabillá váltak. Mire gondolok itt? Például az északi földteke éghajlati viszonyaira, az ózonrétegre, az óceánok áramlataira. A folyók és tavak vízminőségére, a felszín alatti ivóvízkészletre, az erdőségekre, a termőtalajra. Az élet sokszínűségére. Például néha lehet számokat hallani, hogy naponta átlagosan hány faj hal ki manapság. Ezek az adatok talán pontatlanok, talán gyarló üzleti szándék is áll mögöttük, de még ez sem magyarázza, hogy a figyelemfelkeltés célját ilyen kevés sikerrel szolgálják. Egyszerűen egyikünk sem érez a károkért személyes felelősséget, még akkor sem, ha véletlenül érdekli az egész... Márpedig a sebesség, ahogy az élővilág pusztul sokszorosa az ipari kor előttre becsült kihalási rátának. Semmihez sem hasonlítható, csak a korábbi nagy kihalási eseményekhez, mint például a bolygót uraló őshüllők vesztét okozó kréta-tercier esemény. Amit néhány száz év alatt elértünk például a világtengerek halállományában, az evolúciós léptékben egy pillanat alatt bekövetkezett sokk. A teljesítmény bizarr módon lenyűgözhet bennünket, a méretek gigantikusak, de mindez mit sem változtat azon, hogy az élővilág az emberiség családja, a pusztulása a mi pusztulásunk is. Függünk tőlük és ők függenek tőlünk. Nem tudjuk, melyik dominó mennyit rombol le a gyermekeink jövőjéből.

Megérkeztünk az elsődleges erőforrások harmadik nagy kategóriájához, amely mi magunk vagyunk. A modern kor olyan túlzásokra és sok esetben borzalmakra ragadtatta az emberiséget, ami korábban alig volt elképzelhető. A munka örömének eltűnése, a szabadidő gépies, passzív eltöltése folyamatosan mentális betegségek egész sorát idézi elő. Vajon az amerikai iskolai lövöldözéseket a fegyverek nyakába lehet varrni? Jogilag bizonyára érdekfeszítő a viharos jogi vita a fegyvertartás szigorításáról, de valójában e téren mit sem számít, mert görcsösen, kétségbeejtően igyekszik kikerülni a valódi problémát. Ez egy vörös kendő saját magunknak, hogy a lényeg ne tűnjön fel. A pisztolyok és puskák ugyanis nem ölnek meg senkit soha. Az emberek gyilkolnak, akik meghúzzák a ravaszt. Az eszközt értjük, a célt és az okokat viszont nem, az ilyen jelek a társadalom betegségét jelzik. És akkor még nem beszéltünk olyan kórokról, mint az elhízás, a diabétesz, az allergia, az asztma és a rák sok fajtája. Miközben azt hajszoljuk, hogy a bankszámlánk egyenlegének jelzése valamivel nagyobb számot mutasson, elfeledkezünk saját élő, emberi voltunkról is. Nem vagyunk kevésbé érzékenyek, mint a tonhal vagy akár a dodó, nem vagyunk gépek. Bizonyára saját magával és családjával, az egészségükkel szemben is lehet valaki cinikus, de alig hiszem, hogy ez gyakori lenne... Egyszerűen nem gondolunk erre, mert nem ebben a szellemben működik körülöttünk a tömeg közössége.

Nos, ez az elsődleges gazdaság. Radikálisan eltér a tévében látott grafikonoktól és a tankönyvekben olvasott elméletektől? Annál jobb, mert így legalább az esély megvan, hogy jutunk vele valamire. Legközelebbre megpróbálok egy szemléletes példát összehozni, meglátjuk, hogyan sikerül.

4 megjegyzés:

jericho írta...

Szép napot!

Tizezer emberből egy veszi ezt a lapot,a többi csak rohan előre tovább és még azt sem jelent számukra problémát ha tudatosan hamis remények keltette hamis összeeskűvéselméletekbe menekülnek,vagy mélyen beleássák magukat az isten és a mennyország mézédes igéretébe.
Csak maradjon a megszokott királyi életszinvonal,a brazil sorozatok,a légkondi,a kocsi,a csecsem becsem és stb és stb...Mert végső soron erről szól minden.Nem a kapáról,kaszáról,állattennyésztésről,ganézásról,favágásról,kis paraszti házakról és a földműves szerény életéről.
Az emberi történelmet alapul véve semmi esély semmiféle változásra,harc lesz,háború lesz az utolsó talpalatnyi termöföldért,vizért,betevő falatért, de akkor sem lesz vége - jön a leigázás,hűbéruralom,rabszolgaparadicsom,végül a kannibalizmus, a fajunk végső kisatnyúlása pedig csak a sorban felrobbanó-magára hagyott - atomerőművek sugárzása után tetőzik be ,amikor a rádióaktiv szenny,mindent betemet.
A jégkorszakot könnyű volt túlélni,akkor nem fenyegetett ez a veszély ,sem pedig a 4oooo atom,illetve hidrogén bomba,amellyel ötezerszer lehetne kiirtani a bolygó ökoszisztémáját egymásután totálisan.Józan elme nem épit ilyesmiket és ennyit saját élő rendszerében,főleg ha ő áll a tápláléklánc csúcsán,intelligens , érző és felelőségteljes lénynek tartja magát.
Leszögeszhetjük,hogy az ember egyálltalán nem ilyen,hiába bizonygatja nap ,mint nap táltos, guru , pap .prédikátor,és mindenféle spiritista,pszihologus és sámán ,hiába ismeri a sötét anygot és térképezte fel a Naprendszert. Az ember kegyetlen csúcsragadozó maradt,pont az ,aminek kifejlödött ,aki azomban most , a fejlett technikának köszönhetően messze túl lött a célon.Innen már nincs visszaút,csak egyenesen le a pokolba.
Akár hiszed,akár nem.Hacsak nem a nagy Gonosz áll a háttérben ,aki lehúzza az emberiséget :)




Sleisz Ádám írta...

Szervusz!

Sok gondolatoddal egyetértek, mind a mai értékítéletekkel, mind az ember megítélésével kapcsolatban. Teljesen úgy viselkedünk, mint az élővilág többi része, ha csak ezt észrevennénk, már sokkal közelebb kerülnénk a leírtak érdemi kezeléséhez.

Azt viszont nem gondolom valószínűnek, hogy a civilizációnk vége a közvetlen fajkihalásba torkollik majd. Kétségtelen, hogy a nukleáris technológia óriási veszélyeket hordoz magában, illetve helyileg sajnos van esély komoly tragédiákra is, de általában véve ettől kevésbé tartok. Legfőbb okom erre éppen az, hogy az ember nem csúcsragadozó, hanem evolúciós szempontból egy opportunista, mindenevő faj. Rengeteg módon és eszközzel képes élni, rengeteg mindent képes elviselni. Most ismét elő kell magunkból hozni ezeket a tulajdonságokat.

jericho írta...

Ájhó !
Évezredek óta ezzel probálkozunk,de az empátia nem a legerősebb oldalunk ,igy nem képes soha felülirni eredeti elemi ösztöneinket. Szomorú ezt megállapitani és azt,hogy a technikai evólució , és a legfontosabb tudományágak , amellyel rendelkezünk csak harci köntösben volt képes előretörni mindig a történelem során és ez igy van ma is.Ezért neveztem magunkat csúcsragadozónak,nem azért mert csak húst eszünk.A tökéletes csúcsragadozó mindenevő intelligens,és képes a bosszúállásra. Az orvostudományunk a kalódai megfigyeléseink alapján fejlödött ki eredetileg kinzási és nem pedig gyógyitási szándékkal,ahogy az ür meghoditása is nagyon véres és kegyetlen multból meritkezik.Az teljesen mindegy ,hogy milyen békés üzeneteket hagytunk a Holdon és inditottunk utnak a Naprendszeren kivűlre,milyen beszédeket tartunk és mit hiszünk attól még pont azok vagyunk ,akik voltunk.Amig bőség van elvagyunk mindennel és mindenkivel,de krizishelyzetekben lehull a lepel és egymásra vicsoritunk,marakodunk a prédán ,majd végül egymásnak esünk.
Mégha a nukleáris veszélyt teljesen figyelmen kivül is hadjuk ( álltalában igy teszünk minden baljós dologgal),akkor is drámai eseményekkel fogjuk néhány évtized mulva magunkat szembetalálni. A klimaváltózás miatt összeomlik a mezőgazdaság és senki sem fog békésen éhenhalni,amig mindent meg nem probált , nem vetett be a túlélésért.
Ez a harmadik világháborut jelenti.
Az első kettő a gazdaságról szólt, a leendő a túlélésről.Ezért is lesz a legirgatlanabb.

Nézz rá egy usabeli átlag állampolgárra.Érdekli is öt,hogy hány gyerek és ártatlan ember hal éhen a világon vagy lesz áldozata a közelkeleti kőolajhadjáratnak-csak benya legyen az ötezer köbcentis kocsijában.
Most a kici kinai,indiai és pakisztáni kecskepásztor is iyet akar.
A rossz hir az,hogy sok közölük atomarzenállal rendelkezik.
Semmi jó nem sülhet ki ebből,és hiába van néhány jó tulajdonságunk , mára már semmit sem ér ezen a terrorbolygon.

Sleisz Ádám írta...

Tiszta sor, hogy sok tekintetben csúnya idők elé nézünk. Amit vitattam, az nem ez, hanem hogy az emberiség kihalása bizonyos vagy legalábbis nagyon valószínű következmény lenne. Elképzelhető ilyen forgatókönyv, különösen a nukleáris technológia miatt, de ez tényleg a legrosszabb eset, és szerintem elég sok tényező együttállására van hozzá szükség. De megfeledkezni tényleg nem szabad róla.

Semmi nem egyik napról a másikra történik, ebben bízhatunk. Egyrészt igaz, hogy így sok apró csalódásból állhat össze az életünk, másrészt viszont a nagy kétségbeesés, a mindent elpusztító kataklizma ugyanez miatt igen valószínűtlen. Az atomra még visszatérek majd a bejegyzésekben is, többféle szempontból is érdekes téma.